Darıdere Köyü

   Köyün bir kısmı Muhacir bir kısmı Yörüktür. Orman köyüdür. Bozüyük’e 15 km’dir.

   

Köyün nüfusu 1997 yılında 158 (3) 2000 sayımına göre nüfus 159’dir. (4) Tarım ve hayvancılıkla geçinmektedirler. Köy tamamen dışarıya göç verdiğinden dolayı artık Darıdere köylüleri çeşitli şehirlere dağılmış ve yerleşmiş durumdadırlar. Doğu İllerinden gelen göçmenlere mülklerini sattıkları için Köyde  muhacir hane kalmamıştır. (1)

Karakeçili Yörüklerinin Devlezli boyuna ait bu cemaatin, Domaniç, Söğüt, Türkmen Dağındaki kullandıkları yaylalara ait 3. Selim devrinde verilmiş ilamları vardır. Asıl yurtları Kütahya, Domaniç ve Söğüt ilçeleridir. 1862-64 Hüdavendigar Vilayeti valisi Ahmet Vefik Paşa konar göçer yaşayan Yörükleri zorla iskana tabi tuttu. Devlezli boyuna mensup bu cemaat, Ahmet Vefik Paşa’nın iskanı sırasında kışlaklarına dönemeyip bulundukları yerlerde iskan edilip köyler kurdular. Bu köylerden biri de Darıdere köydür. (2)

1977-78 Osmanlı-Rus Savaşından sonra köye muhacirler yerleştirilmiştir. 19 Ekim 1887 tarihinde Hezargrad muhacirlerinden onbeş hane halkının Bozüyük''de Darıdere civarında iskan edilerek teşkil edilen köye "Şefkatiye" ismi verilmiş(5), 16 Kasım 1887 tarihinde konuya ilişkin irade-i seniyye istihsali, imam ve muhtar mühürlerinin irsali için gereğinin yapılmasını istenilmiş(6), 29 Kasım 1887 tarihinde kurdukları köye Şefkatiye adının verildiği bildirilmiş(7), 17 Aralık 1887 tarihinde Hezargrad muhacirlerinden onbeş hanenin Bozöyük nahiyesi dahilinde Tantuna Dere Mevkii''nde bulunan boş araziye iskan edilerek teşkil olunan köye Şefkatiye isminin verildiği Hüdavendigar vilayetinden bildirildiğinden gereken muamelelerinin yapılması isteğinden(8), 25 Aralık 1887 tarihinde Hezargrad Muhacirleri''nin Bozöyük''ün Tantuna Dere arazisinde iskanları için Şefkatiye isimli bir karye teşkil edildiği (9) bildirilmesinden yeni gelen muhacirlerin ilk önce Darıdere’de Tantuna Dere mevkiinde yerleştirildikleri, burada kesin iskanları sağlanıp kurulan köye “Şefkatiye” isminin verildiği anlaşılmaktadır. Yukardaki bilgilerde ise Darıdere köyünün daha önce Yörükler tarafından kurulmuş bir köy olduğu anlaşılmaktadır. Buradan anlaşıldığına göre henüz Şefkatiye adını alan köye yerleşen muhacir ahali  kısa bir müddet sonra daha önce Yörükler tarafından kurulan yakındaki Darıdere köyüne taşınarak yerleştiğinden Şefkatiye köyü ortadan kalkmış olmalıdır.(1)

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ

\r\n

ADI

\r\n
\r\n

BABA ADI

\r\n
\r\n

LAKAP

\r\n
\r\n

DOĞUM
YILI

\r\n
\r\n

İLİ

\r\n
\r\n

İLÇESİ

\r\n
\r\n

BUCAĞI

\r\n
\r\n

KÖYÜ

\r\n
\r\n

ÖLÜM TARİHİ

\r\n
\r\n

ALİ

\r\n
\r\n

HASAN

\r\n
\r\n

 

\r\n
\r\n

1304

\r\n
\r\n

BİLECİK

\r\n
\r\n

BOZÜYÜK

\r\n
\r\n

MERKEZ

\r\n
\r\n

DARIDERE

\r\n
\r\n

03.09.1915

\r\n

Kaynak ;

1-Ali Osman GÜRCAN


Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap

Yorum Yazın