Bozalan Köyü

   Yörük köyüdür. Orman köyüdür. Bozüyük’e 10 km’dir. 2000 sayımına göre nüfus 71’dir.

   

Tarım ve hayvancılıkla geçinmektedirler.

Yörükler,  Orta Asya’dan değişik zamanlarda gelmişlerdir. Konar-göçer olarak  yaşarlardı. Çadırını kurduğu yer yörüğün sayılırdı. Yaz aylarında  yaylalara çıkarlardı. Bozüyük yöresi Yörükleri, Batı Toroslar’dan Sultan  2. Abdülhamit zamanında çıkarılan Fermanla Bursa Valisi Ahmet Vefik  Paşa zamanında yerleşik düzene geçmişlerdir. Yakın zamana kadar  yaylalara çıkma geleneğini sürdürmüşler, göçebelikten ayrıldıkları ilk  sıralarda bir süre ev yapmamışlar çadırlarda yaşamışlardır. (1)

Karakeçili  Yörüklerinin Devlezli boyuna ait bu cemaatin, Domaniç, Söğüt, Türkmen  Dağındaki kullandıkları yaylalara ait 3. Selim devrinde verilmiş  ilamları vardır. Asıl yurtları Kütahya, Domaniç ve Söğüt ilçeleridir.  1862-64 Hüdavendigar Vilayeti valisi Ahmet Vefik Paşa konar göçer  yaşayan Yörükleri zorla iskana tabi tuttu. Devlezli boyuna mensup bu  cemaat, Ahmet Vefik Paşa’nın iskanı sırasında kışlaklarına dönemeyip  bulundukları yerlerde iskan edilip köyler kurdular. Bu köylerden biri de  Bozalan köyüdür. (2)

Yörüklerin  bir çok gelenekleri vardır. Yıldızların hareketlerinden, hayvanların  duruşundan veya hareketlerinden isabetli hava tahminleri çıkarırlar.  Kavurma, et, pilav, gözleme ve ayranları meşhurdur. Her yıl Ertuğrul  Gazi’yi anma şölenlerinde Söğüt’e giderek çadır kurarlar. (1)


ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZ



ADI


BABA ADILAKAPDOĞUM
YILI
İLİİLÇESİBUCAĞIKÖYÜÖLÜM TARİHİ
AHMETAHMET 1299BİLECİKBOZÜYÜKMERKEZBOZALAN17.07.1915

Kaynak ;

1- Geçmişten Günümüze Bozüyük-2004  Kurulay Yılmaz

2- Karakeçili Yörük Aşiretinin Eskişehir’e İskanı  Dr. Muharrem Bayar


Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap

Yorum Yazın