Yörük Çepni (Dübekli) Köyü

   Yörük köyüdür. Bozüyük'e 10 km'dir. 2000 sayımına göre nüfus 278'dir. 1940 yılında köy şimdiki yerine yerleşmiştir.

   Köy, adını kurulduğu  mevkiden almıştır. Tarım ve Hayvancılıkla geçinmektedirler. Orman  köyüdür.

Köyün Kuruluşu.

Ahmet Vefik  Paşa Bursa Valisi olduğu sırada, II. Abdülhamid konar-göçer kimse  kalmayacak diye bir ferman çıkarır. Bu Ferman üzerine Yeni Çetmi köyünün  kuzeyinde olan ve şu anda ağaçlandırılmış olan yere yerleşirler. Bu  dört sülale;

1-Abdioğulları,

2-İbişoğulları,

3-Kuşçular,

4-Baller'dir.

Evleri Söğüt'ten getirilen Rum ve Ermeni ustalara yaptırırlar. Kumarmut  denilen yerde yapılan bu evleri İnönülüler gelip yıkarlar. Sivas Topol  harbinde Şehit olanların yasının tutulduğu anlatılır. Osman Gazi''nin  komutanlarından olan İnönü Fatih'i Çetin Bey'den ismini aldığı rivayet  edilir.(2) Çetmi-Çepni Yörüklerinden olduklarından dolayı köy bu adı  almış olmalı-(1). Bir husumetten dolayı köy ikiye ayrılır. Bir kısmı  Çiftlik Düzü denilen yerde yeni köyü kurarlar. Ancak bu iki köy aynı  Muhtarlık ile yönetilirler. Karakeçili aşiretinin Poyrazlı Obası olarak  anılırlar. Yakın araziye Yeni Çepne, Poyra ve Akpınar köyleri kurulur.  1940''lı yıllarda Yeni Çepne köyü ile araları açılır ve 1943 yılında  Dübekli denilen yerde bugünkü yerine kurulur.(2)

Yörükler, Orta  Asya''dan değişik zamanlarda gelmişlerdir. Konar-göçer olarak yaşarlardı.  Çadırını kurduğu yer yörüğün sayılırdı. Yaz aylarında yaylalara  çıkarlardı. Bozüyük yöresi Yörükleri, Batı Toroslar''dan Sultan 2.  Abdülhamit zamanında çıkarılan Fermanla Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa  zamanında yerleşik düzene geçmişlerdir. Yakın zamana kadar yaylalara  çıkma geleneğini sürdürmüşler, göçebelikten ayrıldıkları ilk sıralarda  bir süre ev yapmamışlar çadırlarda yaşamışlardır.

Farklı bir  kaynakta ise şu bilgiler mevcuttur. (1) Karakeçili Yörüklerinin Devlezli  boyuna ait bu cemaatin, Domaniç, Söğüt, Türkmen Dağındaki kullandıkları  yaylalara ait 3. Selim devrinde verilmiş ilamları vardır. Asıl yurtları  Kütahya, Domaniç ve Söğüt ilçeleridir. 1862-64 Hüdavendigar Vilayeti  valisi Ahmet Vefik Paşa konar göçer yaşayan Yörükleri zorla iskana tabi  tuttu. Devlezli boyuna mensup bu cemaat, Ahmet Vefik Paşa''nın iskanı  sırasında kışlaklarına dönemeyip bulundukları yerlerde iskan edilip  köyler kurdular. Bu köylerden biri de Dübekli köydür. (5)

Yörüklerin  bir çok gelenekleri vardır. Yıldızların hareketlerinden, hayvanların  duruşundan veya hareketlerinden isabetli hava tahminleri çıkarırlar.  Kavurma, et, pilav, gözleme ve ayranları meşhurdur. Her yıl Ertuğrul  Gazi'yi anma şölenlerinde Söğüt'e giderek çadır kurarlar.

Anadolu''da  birçok yerde bu isimli köylerin bulunduğu gibi, Batı Anadolu Türkleşme  sürecinde ilk yerleşim yeri adları içinde İzmir''de de Çepni isimli köy  bulunması(3) bu Boy''a ait Yörüklerin erken dönemde bölgeye girdiklerini  göstermektedir.

Köyün ismi Yörükçetmi iken 1960 yılında Yörükçepni olarak değiştirildi. Ancak bu isim kimse tarafından benimsenmedi. İki isim birbirine benzediği için nüfus, tapu ve askerlik kayıtlarında karışıklık oluyordu. Eski adı Yörükçetmi yine ilçeye bağlı Yeniçepni köyü ile karıştırılıyordu. Bu nedenle köyün ismi 2011 yılında, eski adı olan Dübekli olarak 

Köyden İstiklal Madalyası Alanlar.


Adı Soyadı


Baba adı



Köy-Mahalle



Doğ. Tar.



Mehmet Aydın



İbrahim



Yörük Çepni



1315


Kaynak ;

1- Ali Osman Gürcan-Veteriner Sağlık Teknikeri.

2- Geçmişten Günümüze Bozüyük-2004  Kurulay Yılmaz

3- Bilecik Gezi Rehberi-İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.

4- Ege''nin Gizli Tarihi Horasaniler-A.Münis Armağan

5- Karakeçili Yörük Aşiretinin Eskişehire İskanı Dr. Muharrem Bayar

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap

Yorum Yazın