Çokçapınar Köyü İçin Röportaj Yaptık.

   Çokçapınar köyü adına, Kütahya Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi ile röportaj yaptık.

   

Çokçapınar Köyü için röportaj yaptık. Kütahya Belediyesi Hekim Sinan (Şair Şeyhi) Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi ile Çokçapınar köyü için röportaj yaptık. Araştırma merkezinde üretimi yapılan bitkiler ve bölgemizde yetiştirilebilecek, denemesi yapılan ticari değeri olan bitkilerle ilgili sizler için bilgi aldık. Araştırma merkezi bahçesine adım attığımızda, birbirine karışmış hoş kokulu bir atmosfere girdiğimizi fark ettik. Bir yetkili ile görüşmek üzere büroya yöneldik. Bilgi almak üzere geldiğimizi söyleyince bizi çok iyi karşıladılar. Araştırma merkezinin sorumlusu Fatih bey ile daha sohbete başlarken ikrama başladılar, merkezde üretilen Altınçilek meyvesi, Pepino ve merkezin kendi geliştirdiği Hekim Sinan Bitki Çayı nefisti. Bahçeyi gezerken, köyümüzde tabii olarak yetişen veya süs bitkisi olarak yetiştirilen birçok tanıdık bitkinin tıbbi ve kozmetik sahada kullanıldığı için ticari olarak yetiştirildiklerini görmek bizi şaşırttı.

                -Bozüyük Çokçapınar köyü adına sizden bilgi almak için geldik, Fatih bey bize araştırma merkeziniz ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

                Fatih bey; elbette, Araştırma merkezimiz Kütahya Belediyesine bağlı olarak 2010 yılında kuruldu. Tıbbi bitkilerin ekstrelerinin pilot üretimini, tıbbi bitkisel çayların pilot üretimini, doğal kozmetik ürünlerin deneme üretimini, endemik ve aromatik peyzaj bitkilerin pilot üretimi ve peyzaj alanlarında uygulamasını, bölgemize uygun alternatif ürün olarak tıbbi bitki tarımının yapılması ve yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz. Organik olarak yetiştirdiğimiz bitkiler uygun şartlarda kurutulup tüketime hazır hale getirilmektedir. Ürettiğimiz bitkilerden, özüt ve yağları elde edilmekte, kozmetik ürünlerin ar-ge çalışmaları, sabun, çay üretimleri, krem ve kolonya ar-ge çalışmaları yürütülmektedir.

                -Araştırma bahçenizde hangi tür bitkiler var, çeşit olarak hangilerinize ağırlık veriyorsunuz.

                Fatih Bey; Zaten bölgemizin iklim şartlarına uygun bitkiler üzerine yoğunlaşıyoruz, bahçemizde 400 çeşit bitki var. Bunları tek yıllık ve çok yıllık olarak sınıflandırabiliriz. Birçoğunun kendisi veya yabanisi zaten bölgemizde yetişiyor, biz bunları geliştiriyor üretiyoruz. Bazıları tıbbi alanda kullanılırken bazı aromatik bitkilerin çaylarını geliştiriyoruz örneğin ikram ettiğimiz Hekim Sinan Çayı, bazı bitkilerin karışımı olarak bizim geliştirdiğimiz hoş aroması olan bir çay, bu Altınçilek meyvesi bahçemizden, yine aynı şekilde bu Pepino meyvesini örtü altında yetiştirdik.

                -Ürettiğiniz bitkileri nasıl değerlendiriyorsunuz, fide veya tohum üretiminiz var mı?

                Fatih bey; Tıbbi ve Aromatik sahada faaliyet gösteren firmalar bizimle irtibata geçiyor ürünlerimizi onlara satıyoruz ayrıca Araştırma merkezimizde satış büromuz var, isteyen yetiştiricilerimize istediği bitkinin fidesini veya tohumunu satıyoruz. Ürün olarak elde ettiğimiz çeşitli tıbbi bitkileri ve çaylarının da satışını yapıyoruz.

                -Köylerdeki yetiştiricilerle işbirliğiniz var mı, bu bitkilerin üretimini yapan var mı, onlar ürünlerini nasıl satıyorlar?

                Fatih bey; Biz, bizden talep olursa ürünler ve çeşitler hakkında bilgi veriyoruz, fide ve tohum satışlarımız var. Bazı üreticiler, firmalarla anlaşarak ekim yapıp ürünlerini onlara satıyorlar. Son zamanlarda daha çok örtü altı ve özellikle Simav bölgemizde serada yetiştirilebilecek alternatif ürünler üzerine yoğunlaşmaya çalışıyoruz.

                -Çokçapınar köyünün iklimi bu bölgeye benziyor buradan biraz daha yüksek, arazimizin rakımı 1150 civarında bize hangi bitkileri öneririsiniz, hangi bitkilere daha çok talep var?

                Fatih bey; Mevcut bitkilerin hepsi köyünüzün iklimine de uyum sağlayacaktır, kırağıdan etkilenen çeşitler var etkilenmeyen çeşitler var, onların dikimine dikkat edilirse hepsi köyünüzde yetişebilir, örtü altı çeşitlerimizin yine örtü altında yetiştirilmesi gerekir. Örneğin çok talep olan tek yıllık bitkilerden Aynısefa’yı tavsiye ederim, kırağı yakmaz, 7 kg yaşından 1 kg kuru bitki elde edilir, hasadı 3 ay sürer.  Altın Çileği önerebilirim, kırağıdan etkilenebilir ancak dikiminde dikkatli olunarak yetiştirilebilir, hasadı bir ay sürer. Tıbbi Papatya olabilir, bunun hasadı da bir ay sürer, Çörekotu olabilir. Bu bitkiler çok işçilik istemeyen üretimleri kolaydır. Çok yıllık bitkilerden Adaçayı var ancak piyasası az çünkü üretim çok. Kekik olabilir bunun da üretimi çok ancak Lavanto yetiştirseniz piyasası çok, piyasada ürün bulmak zor, özellikle yağına çok fazla talep var. Ayrıca çok yıllık Sarı Kantaron Yağına çok talep var, bu bitkinin yağını kendiniz de çıkartabilirsiniz. Her bitkiyi burada saymak zaman alacaktır 400 çeşit bitkimiz var.

                -Bu bitkileri yetiştirmek için özel bilgi gerekiyor mu?

                Fatih bey; Elbette her bitkinin özelliği, yetiştirme şekli farklı hasat zamanı ve hasat şekli farklı. Bu konuda eğitim almak faydalı olacaktır. Üretimine başladığınız bitkiyi yetiştirerek birkaç yılda tecrübe kazanmak yerine kurs ve eğitim seminerlerine katılarak daha bilinçli olarak üretime başlayabilirsiniz. Bu bitkiler, zaten çok fazla işçilik istemeyen bitkiler, hasat zamanları kısa, erkek veya kadın her yaştaki insanın rahatlıkla üretimini yapabileceği birçok bitki var.

                -Biz merkezinizden fide veya tohum temin ederek Çokçapınar köyünde üretim yapsak, elde ettiğimiz ürünün satışı ile ilgili bize nasıl yardımcı olabilirsiniz?

                Fatih bey; Elbette yardımcı oluruz. Ancak açık söylemek gerekirse, anlaştığımız firmaya önce kendi ürünümüzü pazarlarız, firmanın daha fazla talebi olması halinde size yönlendirebiliriz.

                -Biz doğrudan bir firma ile anlaşma yaparak üretim yapmak istesek bize ne tavsiye edersiniz.

                Fatih bey; Öncelikle firma hakkında iyi bilgi sahibi olmak gerek. Ekim öncesi bütün detayları konuşup şartları belirlemek gerekir. Piyasada birçok firma var. Firmalar, ürün hakkında bir kalite standardı belirliyor, ürünün hasadından sonra kalite tespiti yapıyorlar, örneğin üründen örnek alarak yağını çıkartıp ürünün kalitesine göre fiyat veriyorlar bu konuda dikkatli olunması gerekir.

                -Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. (Buradan alınan bir adet tanıtım kitapçığı Çokçapınar köyü kahvehanesine bırakılmıştır)

                Birçoğu zaten köyümüzde yetiştirilen ve ticari değeri olan bu bitkileri yerinde görmek ve üretim şekillerinden hasadına ve pazarlanmasına kadar detaylı bilgi almak için, köyümüz ve çevre şehirlerde ikamet eden, köyümüze yaz aylarında gelen köylülerimiz arasında erkek-bayan bir ekip oluşturularak bu araştırma merkezine bir gezi düzenlemek mümkün.

1 Yorum:
  • Osman TUTKUN

    12/12/2018 günü saat:10:12:38

    Tıbbi ve aromatik bitkiler çok geniş bir konu ama biz kursumuzu aldıktan sonra Safran, Çörekotu, Salep, nane , kekik ve lavanta ile başlayabiliriz diye duşunuyorum. Bunlar bizim de kullandığımız bitkiler lavantanın arıcılığa da faydası olduğu için ben denemelerine başladım zaten. Çayırlıkta doğal yetişen Salepleri her sene bir minübüs gelip topluyorlar!!! Denemelerimiz başarılı olursa; Bir kooperatif kurup paketlemede yaparsak bir marka ile satış yapabiliriz.

Yorum Yazın