ÇOKÇAPINAR KÖYÜ YÖRESEL YEMEK KİTABI

   cokcapinar.com ailesi bir ilki gerçekleştirdi.

   Çokçapınar Köyü Geleneksel Ev Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Rumeli-Deliorman mutfak kültürü içinde yer alan Çokçapınar Köyü yöresel yemeklerini tanıtarak, bilinmeyen yemek tariflerini ortaya çıkarmak, yemek kültürümüzü tanıtmak, gelecek nesillere de bu kültürümüzü, sahip olduğumuz sofra adabımızı ve toplumsal yemek adetlerimizi yazılı halde miras bırakmak amacıyla yayınlanan kitabımız, cokcapinar.com forumlarında köylülerimizin tarif ve fotoğraf paylaşımıyla başlamış, yapılan öz verili çalışmalar ve Bozüyük Belediyesi''nin katkılarıyla basımı gerçekleştirilerek tüm köylülerimize ve çevre kütüphaneler ile araştırmacılar, Kültür Müdürlükleri, Üniversiteler, Dernekler vb kuruluş ve şahıslara ücretsiz olarak dağıtımı yapılmıştır. Kitabın ikinci baskısı için kaynak arayışımız devam etmektedir.
Rumeli-Deliorman bölgesi kültürü içinde yer alan geleneksel yemekler “Çokçapınar Köyü Geleneksel Ev Yemekleri ve Mutfak Kültürü” adıyla kitap haline getirildi. Yemek kitabını Bozüyük Belediyesi kültür hizmetleri serisi içinde bastırdı.
Sadece Bulgaristan ve Deliorman bölgesinde yaşatılan yemek ve mutfak kültürünü yansıtan bir yemek kitabı Türkiye’de ilk defa basıldı. Ali Osman GÜRCAN’ın koordine ettiği bir ekip tarafından sürdürülen derleme çalışmaları bir yılda tamamlandı. Yemek kitabı, Çokçapınar Köyü Web Sitesinin kültür hizmeti olarak Çokçapınar köylü her aileye birer adet olmak üzere ücretsiz olarak dağıtılacak. Ayrıca Bozüyük Belediyesi Basın Yayın Bürosu bir kültür hizmeti olarak Yemek kitabını ücretsiz olarak dağıtacak. Yemek kitabının Çokçapınar köylülerine dağıtım çalışmaları, Gebze ve Bozüyük’te bulunan Çokçapınar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri tarafından sürdürülecek.

Bilecik ili Bozüyük ilçesine bağlı olarak 93 muhaciri 22 köyden biri olan Çokçapınar köyü’nde yaşatılan, Deliorman bölgesi kültüründe yer alan geleneksel ev yemekleri ve mutfak kültürü,  gelecek nesillere miras bırakılması amacıyla kitap haline getirildi. Rumeli’de yüzlerce yıldır yaşatılan kültürün önemli bir parçası olan yemek ve mutfak kültürü, yaklaşık 130 yıl önce Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden göç ederek Anadolu’ya yerleşenlerin torunları tarafından hala yaşatılıyor. Muhacirlerin sofralarını süsleyen bu lezzet çeşitleri, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kitaplaştırıldı.
Yaklaşık 40 kişiden 180 adet yemek tarifi ve 230 adet yemek fotoğrafı derlendi. Her yemeğin içinde bulunan malzemeler ve malzeme ölçüleri belirlenip her yemek mevsiminde yapılarak fotoğrafları çekildi. 45 kişinin manevi desteğiyle sürdürülen çalışmalar bir yıl sürdü.
14X21 ebadında, renkli kuşe kağıt ve 275 sayfa olan yemek kitabının içinde 15 adet yemek grubu bulunuyor. Kış hazırlıkları bölümüyle, kışlık yemek malzemelerinin hazırlanması ve saklanması ile mutfak kültürü veriliyor. Sofra Adabımız ve Toplu Yemek Adetlerimiz bölümleriyle Deliorman kültürü, gelenek ve görenekleri de sergileniyor. Son bölümlerde ise, Bilecik İli, Bozüyük ilçesi ve Çokçapınar köyü tanıtımı ve fotoğrafları ile bölgede bahçeleri süsleyen çiçeklerden örnekler yer alıyor.
Rumeli Muhacirleri Mutfak Kültüründen “Çokçapınar Köyü Yöresel Yemekleri” isimli Yemek Kitabı ; Ali Osman-Seviye GÜRCAN, Kerim ÇETİNKAYA, Mustafa-Nevin ARAT, Aysel-Doğa GÜVEN(BEŞİBİRLİK), Zekiye NAKIŞ(GÜNEY), Derya SÖYLEYİCİ, Gönül ÖZKAN, Halime ÇEVİRGEN, İbrahim-Hüsniye YÜKSEL, Kadir ÖZMEN, Hüseyin KAYABAŞ, Enver TOPAL, Zafer KAFLI, Ali DUYAR, Zeki BAKKALCI, Rasim GÜRPINAR, Selim GÜRCAN, İbrahim GÜRCAN, Hayrettin MEŞELİ, Şerife DEMİRBAŞ, Sebile GÜRCAN, Ayşe YÜKSEL, Mustafa-Hatice KAFLI, İsmet-Ayşe GÜRCAN ve Bulgaristan’dan Emine MEHMET HALİL, Yemek Kitabımıza tarif göndererek, yemek isimlerini kontrol ederek, yemek tariflerini kontrol ederek, yemeklerin fotoğraflarını çekerek, düzenleyerek kitabımızın oluşmasını sağladılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
Basım aşamasına gelmek üzere olan Yemek Kitabımız sayfalarına reklam vererek maddi destek olmak isteyen Bahattin ŞEKER, Zafer KAFLI, Mehmet KAFLI, Mustafa KADER, Aysel GÜVEN ve Eşi, Bozüyük Süt Firması sahibi Mehmet YAŞAR, Ayhan URHAN, Cevdet KORKMAZ’ a teşekkür ediyoruz.

3 Yorum:
  • ali beylerbeyi

    05/04/2023 günü saat:17:48:58

    slm.websiteniz güzel olmuş...tebrik ederim...dodurgabeyi.tr.gg webstesine bekleriz.

  • Sevgi şahin

    08/04/2022 günü saat:23:13:45

    Merhaba benim rahmetli babannem çokçapınar köyünden dedem seyitali köyünden bende kitaptan temin etmek isterim nasl ulaşabiliriz

    • site yönetimi

      Site Yönetimi

      12/04/2022 günü saat:09:31:26

      Merhaba. Kitap sınırlı sayıda basılıp köylülerimize ücretsiz olarak dağıtımı yapıldığından tükenmiş durumdadır. Üzgünüz.

  • Zeynep Belli

    06/01/2022 günü saat:22:09:31

    Merhaba.Yemek kitabına nasıl ulaşabilirim. .Yardımcı olursanız çok sevinirim..Saygılarımla

    • site yönetimi

      Site Yönetimi

      16/08/2023 günü saat:23:18:32

      Merhaba. Yemek kitabımız, köylülerimize yönelik kültürel bir hizmet amacıyla sınırlı sayıda (Bozüyük Belediyesinin katkılarıyla) bastırılarak köylülerimizden her haneye birer adet olmak üzere ücretsiz olarak dağıtıldı ve tükendi. Bilecik, Bozüyük, Kütahya kütüphanelerinde ve Darıca-Gebze Çokçapınar köyü Derneğinde örnekleri mevcuttur.

Yorum Yazın