22 Nisan 2018 Cumartesi günü Çokçapınar köyünde yapılan toplantıda Çokçapınar Köyü Muhtarlık binası ve İmam evinin durumları görüşüldü.
Çokçapınar Köyü Muhtarlık Binası ve İmam Evinin Durumları Görüşüldü.
22 Nisan 2018 Cumartesi günü Çokçapınar köyünde yapılan toplantıda Muhtarlık binası ile İmam evinin durumları görüşüldü. Kerpiç duvarları çatlamış vaziyette olan muhtarlık binası ile oturulamayacak derecede harap halde bulunan imam evinin tadilatı veya yenilerinin yapılması konularında istişare amaçlı yapılan toplantıya Çokçapınar muhtarlık heyeti, Gebze ve Bozüyük dernek başkanları ve yönetimleri ile çok sayıda Çokçapınarlı katıldı. 700 haneyi geçen Çokçapınar köylülerinin, içinde muhtarlık, imam evi, misafirhane, toplantı ve yemek salonu, gasilhane vb kısımları bulunan bir köy konağı ihtiyacının bulunduğu fikri kabul görmüş gibi görünüyor. İki binanın da tamir ve tadilatlarının yapılması fikrinin yanında, eskiyi tamir etmek yerine günün ihtiyaçlarını karşılayacak yeni binaların yapılması fikri ağır bastı. Birçok yönden ele alınan konunun çeşitli çözüm önerileri ortaya atıldı. Maddi yönden masraflarının karşılanmasının imkansız olduğu fikrine karşılık İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından malzemelerin büyük kısmının verilebileceği ve iki ayrı binanın yapılması yerine, yapılacak köy konağının üzerine bir imam evi , toplantı ve mevlitlerde, yemeklerde kullanılabilecek salon yapılması fikri çoğu katılımcı tarafından kabul görmüş gibi görünüyor. Ancak, İl Özel İdaresi tarafından inşaat malzemelerinin çoğunun verilmesine rağmen geri kalan malzemenin ve işçilik masraflarının karşılanması konusunda zorluk yaşanabileceği dile getirilerek bu konunun nasıl çözülebileceği hakkında çeşitli çözüm önerileri değerlendirildi. Bu amaçla İmam evinin satılabileceği ve köy içinde ve köy dışında ikamet eden köylülerimizden güçleri nisbetinde gönüllü yardım talep edilebileceği, bu konu duyulduğunda daha şimdiden birkaş kişinin tarlalarındaki meşeleri bağışladığı, daha birçok hayırseverimizin maddi destek verebileceği ve maddi ihtiyacın bu şekilde karşılanmaya çalışılacağı yönünde açıklamalar yapıldı.
Yapım tarihi bilinmeyen muhtarlık binası kerpiç ve ahşap karkas tarzında üç katlı olarak yapılmış, 1930 yılında ilk Latince eğitim muhtarlık binasının üst katında açılmıştı, orta kat muhtar makam odası ve misafirhane ile depo bulunuyordu, alt kat ise bodrum. 1935 yılında Koca Okul yapılınca okul taşınmış ve muhtarlık binasının üst katı yıkılmıştı. Şimdi ise kerpiç duvarlar her odada çatlamış durumda, çatlaklar sıva ile kapatılmaya çalışılıyor. Herşey, Köy İmamının evde barınamayıp tayin olarak gitmesinden sonra Bozüyük Kaymakamı ve Müftüsünün İmam evini incelemesi ve “siz olsanız aileniz ile birlikte bu evde oturabilir miydiniz” şeklindeki değerlendirmesi ile başladı. İmam evi; yaklaşık 25 yıl önce satın alınmıştı, yaklaşık 45 yıl önce yapılan evin durumu günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Çok dar odaları olan, banyosu bulunmayan, tavanın çok alçak olmasından dolayı günümüz şartlarında zaruri ihtiyaç olan buzdolabı ve gardrop vb eşyaların sığmadığı, kurulamadı evin tamir ve tadilatının yapılmasının yenisinin yapılmasından daha masraflı olacağı belirtiliyor.
Muhtarlık binası ve İmam evi sorununun nasıl çözüleceği, köy konağı yapımının mümkün olup olamayacağı konusunda henüz bir karar verilmiş değil ancak çözüm yolları konusunda arayışlar devam ediyor.
Ali Osman GÜRCAN yazdı.
24/05/2021 1760Ali Osman GÜRCAN yazdı.
24/05/2021 1991