Çokçapınar Köyü Muhtarlığı Heyeti, köy içinde yol kenarlarındaki duvarlar ve köy içindeki metruk binalar hakkındaki kararı duyurdu.
Çokçapınar Köyü Muhtarlığı Heyeti, bazı kararlar alarak duyuruda bulundu. Köy dışı ve içi yol asfaltlama çalışması dolayısıyla İl Özel İdare Müdürlüğü ve Kaymakamlık Makamı talimatları gereği Muhtarlık heyeti tarafından yapılan inceleme sonucunda, ana yolun daralmasına sebep olan metruk binaların ve yapıların düzenleme çalışması yapılacağı ayrıca, köy içinde yıkılmaya yüz tutmuş, can ve mal kaybına sebep olacak eski binaların sahipleri tarafından bakım ve onarımlarının yapılması, aksi takdirde İl Özel İdaresi tarafından tespit edilerek yıkılacağı, yıkım masraflarının mal sahipleri veya mirasçılarından tahsil edileceği hususunda aldığı kararı duyurdu.
Bu durumda bölüşülmediği için bakımsız kalmış ve yıkılmaya yüz tutmuş binaların, can ve mal kaybına sebep olmadan mirasçıları tarafından bir an önce paylaşılması ve de onarımlarının yapılması gerekiyor.
Diğer yandan tarlaların durumu da farklı bir boyutta. Tarlaların da bir an önce mirasçıları tarafından bölüşülmesi, ekim dikim yapılarak bir an önce ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Tarih boyunca milletler toprağı işleyerek varlıklarını sürdürdüler, devletler de topraktan elde edilen gelirlerden aldıkları vergilerle tarih boyunca ayakta durabildiler. Osmanlı ve bazı imparatorluklar, ahalisine toprağı işlemesi şartıyla dağıtır, 5 yıl işlenmeyen toprağı sahibinden alarak işleyecek bir çiftçiye verirdi. Bazen, topraklarını işlemeyen köy ahalisinin tamamını oradan alarak sürgüne gönderir, oraya toprağı işleyecek bir ahali yerleştirirdi. Böylece işlenmeyen ve gelir getirmeyen toprak kalmazdı. Çokçapınar köyünde son yıllarda birçok tarla işlenmeye başlasa da yaklaşık %20 arazi 40-50 yıldır ekilmiyor dikilmiyor, sadece hayvan merası olarak kullanılıyor. Belki de 2014 senesinde çıkartılan 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kanunu'na bazı ilavelerin yapılması gerekiyor.
Ali Osman GÜRCAN yazdı.
24/05/2021 1760Ali Osman GÜRCAN yazdı.
24/05/2021 1991