Çokçapınar Köyünde Lavanta Denemesi Olumlu Netice Verdi.

   Çokçapınar köyüne deneme amaçlı sınırlı sayıda dikilen Lavantalar çiçek verdi. Çokçapınar köyü Lavanta tarlaları ile turizm bölgesi haline gelebilir.

   Çokçapınar köyüne deneme amaçlı sınırlı sayıda dikilen Lavantalar çiçek verdi. Çokçapınar köyü Lavanta tarlaları ile turizm bölgesi haline gelebilir. Çokçapınar köyünde kıraç alana deneme amaçlı dikilen sınırlı sayıdaki Lavanta fideleri bu sene Temmuz ayında çiçek açtı diğer yandan Bozüyük’te yapılan dikimler de iyi netice verdi, İçköy Mahallesi ve Yeniköy’deki Lavanta tarlalarında da hasat yapıldı. Bölgemizde Lavanta’nın iklim sorunu yok. Çokçapınar köyünün Bağlık Düzü, Çadırlık yamaçları, Alıçlık Düzü, Kocataş Üstü ve Ötekarşı mevkilerinde oluşturulacak hayali fotoğraflardaki gibi Lavanta tarlaları, çiçek, Lavanta Yağı vb ürünlerin gelirlerinin yanında, Baraj manzaralı Lavanta tarlaları doğa sevenlerin ziyaretgahı, nişanlanacak ve evlenecek çiftler için Baraj manzaralı doğa harikası dışçekim manzaraları oluşturabilir. Baraj manzaralı tepelerde oluşturulacak masmavi Lavanta tarlaları, Bozüyük, Bilecik, Eskişehir bölgesinde bir turizm bölgesi, doğa severlerin katıldığı turların gözdesi haline gelebilir.
Bozüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün bölgeye alternatif ürün olarak geçen yıl ektirdiği Lavanta tarlalarındaki hasada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ve Bozüyük Kaymakamı Hasan Yaman’da katıldılar. (Belekomhaber.com) İklim sorunu olmayan Lavanta, Çokçapınar köyü kıraç alanda olumlu sonuç verdi, geçtiğimiz yıl sınırlı sayıda dikilen fideler bu sene Temmuz ayında çiçek açarak bölgemizde rahatlıkla yetiştirilebileceğini gösterdi. Lavanta, çiçeklerinin kurusunun pazarlanması yanında parfüm sanayinde kullanılan yağı, çayı, lokumu, sabunu, suyu, lavanta renkli kumaşlar vb çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. 1 dekar araziden yaklaşık 10 kg lavanta yağı elde ediliyor ve lavanta yağının 100 gramı 150-200 TL civarında olduğu belirtiliyor.


Lavanta Yetiştiriciliği

Boyu 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık yarı çalımsı bir bitkidir. Bitkinin kullanılan kısmı çiçekleri ve sap kısmıdır. Lavantanın çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en çok yapılan 15 uçucu yağ arasında yer almaktadır.

Kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan uçucu yağ bileşenlerinde en fazla linalool ve linalil asetat bulunmaktadır. Uçucu yağ kalitesi bu bileşenlerden linalil asetat oranına göre belirlenmektedir.

Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.

Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç

sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır.

İklim ve Toprak İstekleri

Lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireççe zengin, süzek ve

pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir.

Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Ancak kışı çok sert geçen bölgelerde

bazen soğuk zararı görülmektedir.

Üretim ve Yetiştirme Tekniği

Lavanta vegetatif ve generatif olarak üretilebilen bir bitkidir. Vegetatif olarak,

bitkilerden elde edilen çelikler ve köklü sürgünler kullanılmaktadır. Köklenme ortamı

olarak perlit, kum, torf, orman toprağı gibi ortamlar kullanılabilir. Çelikle üretimde

köklendirici hormon kullanımı köklenme yüzdesini artırmaktadır. Çelikler bitkilerin kış

dinlenmesi döneminde ve bitki uyanmadan önce (Isparta koşullarında Şubat-Mart-

Nisan ayları) alınmalı ve köklenme ortamına dikilmelidir. Generatif üretim ise tohumla yapılmaktadır. Ancak bazı lavanta türlerinin tohum vermemesi bu tür lavantaların vegetatif

üretimini zorunlu kılmaktadır. Tohumla üretimde tohumların direk araziye ekilmesi mümkündür. Ancak lavanta tohumlarının çok küçük olması ve arazi şartlarındaki ilk çıkışta yabancı ot kontrolünün zorluğu fideleme yöntemiyle üretimi avantajlı hale getirmektedir. Fideleme yönteminde tohumlar önce fide yastıklarına ekilir ve fideler elde edilir. Daha sonra elde edilen bu fideler tüplenir ve belirli bir süre sonra araziye aktarılır.

Toprak İşleme, Tohum Ekimi ve Fide Dikimi

Çok yıllık bir bitki olması nedeniyle bitkiler araziye aktarılmadan önce derin sürüm

yapılmalıdır. Tohum ekimi ya da fide dikiminden önce derin işlenmiş toprak diskar

ve tırmık ile düzeltilmelidir. Tohumlar direk araziye ekilecekse tohum yatağının son derece iyi hazırlanması gerekir. Fide dikimi uygun toprak ve iklim koşulları oluştuktan sonra (bölgelere göre mart başı- mayıs sonu arası) yapılır. Fide dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.

Lavanta yetiştiriciliğinde 100*40 cm, 120*50 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafeler

yetiştiricilik için uygundur. Isparta koşullarında dikim mesafesi olarak 3–4 m. sıra

arası, 2–3 m. sıra üzeri mesafeler kullanılmaktadır. Sıra arası ve sıra üzeri mesafelerin

bu kadar geniş tutulmasındaki amaç araziyi traktörle işleyebilmektir. Bu durum

dekara bitki sayısını düşüreceği için dekara çiçek veriminin de önemli ölçüde

düşmesine sebep olmaktadır.

Sulama, Gübreleme ve Bakım

Fide dikimi yapıldıktan sonra bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek amacıyla belirli aralıklarla 3–4 defa sulama yapılmalıdır. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması dekara çiçek verimini artırır.

0,5 X 1 m. Dikim Mesafeli Lavanta Bahçesi

Lavanta tarlalarında 2-3 yılda bir ahır gübresi ile yapılacak gübreleme, toprak şartlarını iyileştirmeye yardımcı olacağı için son derece önemlidir. Bunu dışında dekara yılda 8-10 kg N ve 3-5 kg P2O5 verilmesi yeterlidir. Ancak gübreleme toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. İlk iki yıllık süreçte yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama işlemi

dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. Ancak bu iki yıllık süreçte yabancı ot

kontrolünün titizlikle yapılması bitki gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. İleriki

yıllarda bitkinin allelopatik özelliğinden dolayı yabancı otlar baskı altına alınacağı için

neredeyse mücadeleye gerek kalmayacaktır. Lavantanın üretimini engelleyecek önemli bir hastalık ve zararlısı yoktur. Yalnız bazı yıllarda bitkinin kök kısımlarına şapkalı mantar ve beyaz kök çürüklüğü, toprak üstü kısımlarına ise Septoria lavandulae ve Ophiobulus brachyascus gibi hastalık etmenleri zarar vermektedir.

Hasat ve Kurutma

Lavanta, tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına, rakım ve yöneye göre

değişmekle birlikte Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme devresine ulaşır ve bu

dönemde hasat edilir. Bitkinin hasadında testereli ot bıçağı kullanılmaktadır. Son

yıllarda benzinli çit biçme makineleri ile de hasat yapılmaktadır. Makineli hasat iş

gücü ve zaman tasarrufu sağlamaktadır.

Hasat edilen çiçekler ya doğrudan uçucu yağ eldesi için işlemeye alınır ya da

gölge bir ortamda kızışma oluşmayacak bir kalınlıkta serilerek kurumaya bırakılır. Kurutulmuş saplı lavanta çiçekleri elle veya farklı yöntemlerle saplarından ayrılır.

Çiftçi koşullarında kurutma işlemi açık araziye serme şeklinde yapıldığı için uçucu yağ veriminde bir miktar kayıp yaşanmaktadır. Lavantadan genellikle su veya buhar

distilasyonu yöntemiyle uçucu yağ elde edilmektedir. Uçucu yağ randımanı sapsız kuru çiçeklerde çeşitlere göre değişmekle birlikte % 3-9 arasında değişmektedir. Dekara sapsız kuru çiçek verimi tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına göre 100 kg ile 500 kg arasında değişir.

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap

Yorum Yazın